Päätettiin
veljen ja sen tyttöystävän kanssa tehdä kunnon sushikekkerit tänä
viikonloppuna. Ennen olin tehnyt ainoastaan maki-susheja, mutta
tällä kertaa kokeilimme myös Gunkan-makeja (nuo, missä on mätiä päällä), Ebi-susheja
(katkarapupäälliset), tofu-susheja, Fuji no hana-susheja (nuo kukan muodossa
olevat), Kaware futo maki-susheje (eli väärinpäin tehtyjä makeja) ja
sake-susheja (lohipäälliset). Sushit ovat hienostunutta ruokaa ja melko
helppotekoista, mutta niiden tekoon menee kyllä jonkin verran aikaa, jos ei ole
tottunutta kättä. Tiesittekö, että jossain
sushi-baareissa kokit muotoilevat
sushipalat asiakkaan suunkokoon sopiviksi. Opetetaankohan tämäkin taito jossain
kokkikoulussa? En valitettavasti ajatellut ottaa kuvia itse sushien
valmistusprosessista, mutta yritän selittää mahdollisimman hyvin miten se
tapahtuu ja kyselkää vaan jos on epäselvyyksiä. Meille tuli noita vähän liikaa…olisi riittänyt varmaan kymmenelle
henkilölle, joten puolitan meidän käyttämät määrät. Ja makien sisään voi
tosiaan laittaa ihan mitä haluaa, se mitä minä reseptissä mainitsen, on vain
ehdotus. Ja ei kun rohkeasti vaan kokeilemaan!
n. 25 kpl
500
g sushiriisiä
6
rkl riisietikkaa
6
rkl jauhosokeria
1
tl suolaa
1
paketti norilehtiä
makimatto
Täytteet (esim) :
lohta
(raakaa)
surimeja
tofua
tonnikalamajoneesia
(eli tonnikalaa sekoitettu majoneesin kanssa)
jättikatkarapuja
kurkkua
avokadoa
mätiä
seesaminsiemeniä
wasabi
jne.
1.
Keitä ensin riisi. Laita kattilaan vettä sen verran, että se ylittää riisin
noin 2 cm. Kun vesi kiehuu, laita liesi pienelle ja kansi päälle. Älä avaa
kantta vaan anna riisin valmistua höryn avulla. Tällä tavalla riisistä tulee
oikean rakenteista niin, että se pysyy koossa sitä muotoilessa. Jätä n.15-20
min, kunnes riisi on tarpeeksi pehmeää. Ota pois liedeltä ja sekoita varovasti
sekaan suola, sokeri ja riisietikka.
2.
Maki : Aseta makimatto pöydälle ja norilehti sen päälle (sileä puoli
alaspäin). Laita ohut kerros riisiä norilehden päälle niin, että alas jää noin
1 cm tyhjää tilaa ja ylös noin 3 cm. Levitä riisin keskelle esimerkiksi kurkun
ja lohen siivuja (tai muita haluamasi aineksia). Kääri sitten maton avulla nori
rulalle (ensin täytteen päälle ja sitten ympäri…mattoa vedetään samalla
poispäin ja rullaa puristetaan hyvin). Kun rulla on valmis, leikkaa terävällä
veitsellä siitä sopivan kokoisia paloja.
3.
Väärinpäin olevat makit : Levitä muovikelmu makimaton päälle ja levitä
siihen ensin kerros riisiä. Laita norilehti riisin päälle ja sen keskelle
täytteet. Rullaa. Levitä sitten rullan päälle seesaminsiemeniä ja leikkaa
paloiksi.
4.
Sake-sushit : Muotoile riisistä suippo pala ja leita sen päälle sopivan
kokoinen neliskulmainen lohisiivu. Voit tehdä saman esim jättikatkaravuilla ja
tofulla. Voit kietoa ne ohueen norilehden palaan.
5.
Gunkan-makit : muotoile riisistä pieni pyöreä pala. Leikkaa varovasti
saksilla norilehdestä hieman riisipalaa korkeempi siivu. Kieri siivu riisipalan
ympärille. Ripottele ylijäävään osaan esim. mätiä.
6.
Tarjoa sushit soijakastikkeen kanssa.
Oih mitä susheja! Täälläkin sushikekkerit suunnitteilla. Tuota tofua en olekaan ennen kokeillut, joten testiin ens kerralla:)
VastaaPoistaKiitos :) sushi on kyllä niin herkkua. Toi tofu oli munkin ensimmäinen kerta...oli hieman hankalaa paistaa kun se on aika haurasta..täytyy vain olla varovainen.
VastaaPoista