Ihanaa,
ensimmäinen lukija !! Kiitos kovasti sinulle J Kun blogia alkaa pitää, alussa on välillä vaikeaa
ylläpitää motivaatiota, sillä tuntuu välillä siltä kuin puhuisi vain itsekseen
ja sehän ei ole tietenkään tarkoitus. Tämän takia on ihanaa saada välillä
palautetta…se antaa voimia jatkaa. Äitienpäivän kunniaksi valmistin tällaisia
pieniä mansikkatartletteja. Ranskassa nämä leivonnaiset ovat hyvin suosittuja
ja niitä löytyy kaikista leipomoista. Ne ovat hyvin juhlavan näkösiä ja melko
helppoja valmistaa. Mansikat voi korvata ihan millä vaan muullakin hedelmällä.
Ja hei, jos teillä on jotain toiveita, niin lähettäkää ne ihmeessä minulle.
Onnea kaikille äideille…te olette korvaamattomia !
6-8 tartlettia
Pohja
3
dl vehnäjauhoja
100
g kylmää voita
3
tl vettä
1
kananmuna
½
dl jauhosokeria
1.
Nypi jauhot ja sokeri kylmän voin joukkoon. Lisää muna ja vesi (kylmää) ja
sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se muovikelmuun. Laita
jääkaappiin lepäämään ½-1 tunniksi.
2.
Jaa taikina noin kuuteen osaan (riippuu vuokien koosta…itse käytin
halkaisijaltaan noin 8 cm vuokia). Kauli jokainen pala ohueksi levyksi
jauhotetulla alustalla. Levyn tulee olla hieman vuoan halkaisijaa isompi. Nosta
levy sitten hyvin voideltuun vuokaan ja painele taikin varovasti reunoille.
Irrota pois ylimenevä taikina kaulimen avulla.
3.
Pistele haarukalla reikiä vuokien pohjaan. Aseta pohjien päälle myös
leivinpaperi ja sen päälle esimerkiksi kuivia herneitä tai papuja. Tämä estää
pohjaa kohoamasta paiston ajan. Paista pohjia uunin keskitasolla 180
°C :ssa noin 20 minuutin ajan tai niin kauan, kunnes ne ruskistuvat
hieman. Anna niiden sitten jäähtyä. Ota ne varovasri ulos vuoista ja
tartletti-pohjat ovat valmiita täyttämiseen.
½
l maitoa
50
g vehnäjauhoja
4
munankeltuaista+ 1 kokonainen muna
100
g sokeria
1
tl vaniljasokeria
1.
Vatkaa munat ja sokeri keskenään, kunnes seos vaalenee. Lisää jauho ja sekoita
hyvin.
2.
Keitä maito ja lisää siitä noin puolet munaseokseen. Kaada munaseos takaisin
kasariin lopun maidon sekaan. Keitä muutama minuutti samalla kovaa vatkaten,
jotta rahkaan ei muodostu paakkuja. Lisää lopussa vaniljasokeri.
3.
Siirrä rahka toiseen astiaan jäähtymään. Voit levittää hieman sokeria pinnalle,
jotta siihen ei muodostuisi kuorta.
Päälle
n.
1 l mansikoita
1
dl vettä
1
sitruunan mehu
2
liivatelehteä
½
tl sokeria
1.
Täytä tartletti-pohjat vaniljarahkalla ja anna hieman jähmettyä.
2.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 min ajaksi.
3.
Sekoita keskenään noin 1 dl vettä, puristettu sitruunanmehu ja sokeri ja
kuumenna miksrossa. Purista kylmässä vedessä olleista liivatelehdistä
ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan vesi-sitruunaliokseen. Anna seoksen
jähmettyä siihen asti kun se alkaa olla paksuhkoa (voit laittaa pakastimeen
prosessin nopeuttamiseksi.
Hei taas! Simppelin hienoja noit tartletit. Kun luin reseptin läpi, niin korvaisin pari raaka-aineita. Esim. en käyttäisi liivatelehtiä kiilleksi vaan hyytelösokeria, ensinnäkin siitä tulee luonnollisempi maku ja näyttävämpi kiille. Koristeeksi laittaisin vielä sitruunan kuorin suikaleita (sokerissa tai rommissa marinoituna) tai siihen keskelle voi koristella kokonaisella/puolikkaalla mansikalla missä on vielä vihreä osa tallella. Mun mielipide kuitenkin, mutta hienoja on kyllä joo! =D ;D
VastaaPoistaKiitos Tini :) Toi sitruunankuori-idea on kyllä tosi hyvä...oot ihan oikeessa, se ois sopinu hyvin koristeeksi. Pitääks ne vaan marinoida vai keitätsä niit myös? Joo, hyytelösokria ois tosiaan voinu käyttää, mut unohdin ostaa sitä :) ens kerralla käytän sitä. Hei, kiitti ahkerasta kommentoinnista :D
VastaaPoistaNo kun katoin et reseptissä oli puristettu sitruunamehua, kuorista voi käyttää hyväkseen niin miks heittäisi sitä pois? =D Kyllä niitä kuoria voi keittää myös sokerin kanssa jos et halua että siinä maistuu kitkerä makua. =D
VastaaPoistaHhehe joo parempi ilman kitkerää makua! Kiitti :)
VastaaPoista