Lammasta
tulee syötyä valitettavasti melko harvoin sillä se on sen verran hintavaa. Tänä
viikonloppuna päätettiin, että ansaitsemme vähän hemmottelua, joten ostimme
ison lampaan lavan. Olen jo pitkään halunnut kokeilla laittaa pohjoisafrikkalaista
tajine-ruokaa ja nyt sitten vihdoin uskaltauduin. Marokossa ollessani tuli
maistettua Marrakechin illassa tätä herkullista ruokaa, mutta itse-tekemä on
kuitenkin aina parempaa. Suosittelen muuten kaupunkilomaa Marrakechiin. Itse
rakastuin tähän kaupunkiin…se oli niin erilainen kuin kaikki mitä olin siihen
asti nähnyt ja siellä oli niin lämmin ja elävä ilmapiiri. Ainoa äsyttävä asia
oli myyjät ja muut henkilöt, jotka tekevät kaikkensa, jotta veisivät rahasi.
Hyvin nopeasti opin, miten siellä pitää käyttäytyä, jotta jätettäisiin rauhaan :
ei saa näyttää turistilta..pitää kävellä määrätietoisesti ja käyttäytyä kuin
olisi kotonaan. Se oikeasti toimii ! Niin, ja palatakseni tajineen, jotta
tämän ruoan tekisi korrektisella tavalla, pitäisi käyttää tajine-pataa, eli
savipataa, jossa on kartiomainen kansi. Itseltäni ei tällaista vehjettä
löytynyt, joten piti käyttää ihan perusmenetelmiä. Haudutin lihaa noin 3 tunnin
ajan ja siitä tuli aivan ihana mureaa..ei tarvinnut lähes ollenkaan pureskella.
Etsin netistä useamman tajine-reseptin, yhdistelin ja muuntelin niitä makuni
mukaan ja…tadaam…ihanan herkullinen tajine !
5 annosta
1
lampaan lapa (n. 1 kg)
3
rkl öljyä
3
tl paprikajauhetta
2
tl korianterijauhetta
2
tl kuminaa (jauheena)
2
tl kanelia
ripaus
kardemummaa
2
tl suolaa
1
rkl sitruunamehua
1
iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
pieni
pala raastettua tuoretta inkivääriä
1
porkkana
1
punainen paprika
1
keltainen paprika
4
dl lihalientä
2-3
rkl tomaattitahnaa
1-2
dl tomaattimurskaa
kuivattuja
aprikooseja ja luumuja
1
tl hunajaa
korianteria
(tuoretta)
mantelilastuja
persiljaa
(tuoretta)
couscousia
1.
Leikkaa liha noin 2x2 cm kuutioiksi ja laita palat pakastinpussiin. Lisää
pussiin lihan seuraksi myös öljy, kumina, kurkuma, paprikajauhe,
korianterijauhe, kaneli, kardemumma, suola ja sitruunamehu. Sekoita hyvin ja
anna maustua jääkaapissa yön yli.
2.
Paloittele vihannekset ja hienonna sipulit. Paista niitä yhdessä parin minuutin
ajan ja laita sitten sivuun odottamaan. Ruskista sitten lihapaloja (isossa
paistinpannussa, jossa on kansi) parin minuutin ajan ja kaada sitten päälle,
tomaattitahna, tomaattimurska ja lihaliemi. Lisää myös hunaja. Laita liesi
pienelle ja anna hautua kannen alla noin kolmisen tuntia (jos haluat, että liha
on mureaa).
3.
Noin 2 ½ h jälkeen, lisää sekaan myös kuivatut hedelmät ja esi-paistetut
vihannekset. Nosta lämpöä hieman. Jätä vielä noin puolisen tuntia. Lisää
lopuksi sekaan korianterinsilppu ja suolaa, jos on tarve. Koristele
persiljasilpulla ja mantelilastuilla.
4.
Tarjoa couscousin kanssa. Valmista se näin : laita astian pohjalle
haluamasi määrä couscousia, esim 5 dl ja kaada päälle kaksinkertainen määrä kiehuvaa
vettä tai kasvislientä, eli 10 dl. Peitä astia kannella ja jätä pari minuuttia,
kunnes couscous on turvonnut.
Sieltä löytyy kuivattuja hedelmiä kaikkiin makuihin! |
Minttuteetä ja baklavaa illalliseksi :) |
Souk- marokkolaisista toreista ei värit puutu! |
Marrakechin illat ovat täynnä elämää. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti