Viikonloput
ovat herkuttelu-aikaa. Vaikka viikolla yritänkin panostaa terveelliseen
ruokavalioon, viikonloppuna se ei ole niin tarkkaa. Minun on jo pitkään tehnyt
mieli kunnon kotitekoisia hamppareita ja tänään löytyi niille sopiva hetki.
Halusin tehdä hieman tavallisesta poikkeavia pihvejä ja valmistin
itämais-tyylisiä-pihvejä näiden hampurilaisten seuraksi. Kaiken valmistamiseen
menee kyllä jonkin aikaa, mutta on todellakin vaivan arvoista.
Sämpylät (8 kpl)
2dl
kädenlämpöistä vettä
1
dl maitoa
2
rkl sokeria
2
tl kuivahiivaa
1
muna
½
dl sulaa voita/öljyä
8-9
dl vehnäjauhoja
1
tl suolaa
muna,
seesaminsiemeniä (päälle)
1.
Sekoita yhteen vesi, maito, sokeri ja kuivahiiva ja anna vaikuttaa muutaman
minuutin ajan.
2.
Kaada jauhot isoon kulhoon, lisää suola ja voisula. Nypi voi jauhojen joukkoon.
Riko muna erillisessä astiassa ja lisää se jauhojen joukkoon. Lisää myös
hiivaliemi ja sekoita kaikki yhteen. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuutin ajan
(mitä pidempään, sen parempi). Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella.
Taikinan kuulu olla elstista ja pehmeää.
3.
Anna taikinan kasvaa lämpimässä paikassa 1-2 tuntia. Jaa se sitten 8 osaan ja
muodosta niistä pullia. Aseta sämpylät pellille leivinpaperille ja anna vielä
kasvaa noin tunnin ajan.
4.
Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi
seesaminsiemeniä.
5.
Paista 200°C :ssa uunin keskiosassa noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja
leikkaa sämpylät kahtia hampurilaisia varten.
Pihvit (n. 6
kpl)
500
g lampaanjauhelihaa
1
dl kermaa
2-3
rkl korppujauhoja
n.
5 kuivattua abrikoosia (hienonnettuna)
tuoretta
korianteria (hienonnettuna)
3
kevätsipulia
1
valkosipulinkynsi
1
tl kuminaa
½
tl kurkumaa
1
tl suolaa
pippuria
1
rkl ketsuppia
1
kananmuna
1.
Hienonna sipuli ja valkosipuli ja pehmennä niitä parin minuutin ajan pannulla.
2.
Lisää kerman joukkoon korppujauho ja anna imeytyä parin minuutin ajan.
3.
Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Muodosta seoksesta pihvejä ja paista
molemmin puolin pannulla (noin 2 minuuttia/puoli).
Lisäksi
Tulinen
majoneesi
Tomaatti
Cheddar-juusto
Karamellisoitu
sipuli
1.
Tulinen majoneesi : Sekoita majooneesiin haluamasi määrä tulista
kastiketta.
2.
Karamelisoidut sipulit. Pehmennä sipuliviipaleita voissa keskilämmöllä noin 20
minuutin ajan. Lisää loppuvaiheessa hieman suolaa ja pippuria sekä hunajaa ja
paista vielä pari minuuttia.
3.
Kokoa hampurilainen esimerkiksi näin : ensin kastike, sitten tomaatti,
pihvi, cheddar-juusto ja sipuli.
Herkulliset hampurilaiset! Ja hatun nosto itse tehdyistä sämpylöistä. Täytyisi joskus itsekin toimertua leipomaan itse hampurilaissämpylät.:)
VastaaPoistaKiitos :) minäkin olin vähän laiska niiden suhteen ja siksi kestikin niin pitkään tämän resptin postaus...mutta kannattaa kokeilla, on tosiaan vaivan arvoista :)
VastaaPoistaKiitos :) tiedän onnistuuneni kun reseptini tekee nälkäiseksi :D Onhan niissä jonkin verran tekemistä, mutta ovat tosiaan paljon parempia kuin kaupan hampparit. Hot-dog sämpylöitä en ole koskaan tehnyt, mutta eiköhän niidenkin vuoro jossain vaiheessa tule!
VastaaPoista