sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Äitienpäivän mansikkatartletit




Ihanaa, ensimmäinen lukija !! Kiitos kovasti sinulle J Kun blogia alkaa pitää, alussa on välillä vaikeaa ylläpitää motivaatiota, sillä tuntuu välillä siltä kuin puhuisi vain itsekseen ja sehän ei ole tietenkään tarkoitus. Tämän takia on ihanaa saada välillä palautetta…se antaa voimia jatkaa. Äitienpäivän kunniaksi valmistin tällaisia pieniä mansikkatartletteja. Ranskassa nämä leivonnaiset ovat hyvin suosittuja ja niitä löytyy kaikista leipomoista. Ne ovat hyvin juhlavan näkösiä ja melko helppoja valmistaa. Mansikat voi korvata ihan millä vaan muullakin hedelmällä. Ja hei, jos teillä on jotain toiveita, niin lähettäkää ne ihmeessä minulle. Onnea kaikille äideille…te olette korvaamattomia !

6-8 tartlettia

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
100 g kylmää voita
3 tl vettä
1 kananmuna
½ dl jauhosokeria

1. Nypi jauhot ja sokeri kylmän voin joukkoon. Lisää muna ja vesi (kylmää) ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se muovikelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään ½-1 tunniksi.

2. Jaa taikina noin kuuteen osaan (riippuu vuokien koosta…itse käytin halkaisijaltaan noin 8 cm vuokia). Kauli jokainen pala ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Levyn tulee olla hieman vuoan halkaisijaa isompi. Nosta levy sitten hyvin voideltuun vuokaan ja painele taikin varovasti reunoille. Irrota pois ylimenevä taikina kaulimen avulla.

3. Pistele haarukalla reikiä vuokien pohjaan. Aseta pohjien päälle myös leivinpaperi ja sen päälle esimerkiksi kuivia herneitä tai papuja. Tämä estää pohjaa kohoamasta paiston ajan. Paista pohjia uunin keskitasolla 180 °C :ssa noin 20 minuutin ajan tai niin kauan, kunnes ne ruskistuvat hieman. Anna niiden sitten jäähtyä. Ota ne varovasri ulos vuoista ja tartletti-pohjat ovat valmiita täyttämiseen.

Vaniljarahka (crème patissière)
½ l maitoa
50 g vehnäjauhoja
4 munankeltuaista+ 1 kokonainen muna
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri keskenään, kunnes seos vaalenee. Lisää jauho ja sekoita hyvin.

2. Keitä maito ja lisää siitä noin puolet munaseokseen. Kaada munaseos takaisin kasariin lopun maidon sekaan. Keitä muutama minuutti samalla kovaa vatkaten, jotta rahkaan ei muodostu paakkuja. Lisää lopussa vaniljasokeri.

3. Siirrä rahka toiseen astiaan jäähtymään. Voit levittää hieman sokeria pinnalle, jotta siihen ei muodostuisi kuorta.

Päälle
n. 1 l mansikoita
1 dl vettä
1 sitruunan mehu
2 liivatelehteä
½ tl sokeria

1. Täytä tartletti-pohjat vaniljarahkalla ja anna hieman jähmettyä.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 min ajaksi.

3. Sekoita keskenään noin 1 dl vettä, puristettu sitruunanmehu ja sokeri ja kuumenna miksrossa. Purista kylmässä vedessä olleista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan vesi-sitruunaliokseen. Anna seoksen jähmettyä siihen asti kun se alkaa olla paksuhkoa (voit laittaa pakastimeen prosessin nopeuttamiseksi.

4. Leikkaa mansikat puolikkaiksi ja asettele vaniljarahkan päälle. Siveltele ne sitten liivatelehtiseoksella. Laita jääkaappiin hieman jähmettymään.


4 kommenttia:

  1. Hei taas! Simppelin hienoja noit tartletit. Kun luin reseptin läpi, niin korvaisin pari raaka-aineita. Esim. en käyttäisi liivatelehtiä kiilleksi vaan hyytelösokeria, ensinnäkin siitä tulee luonnollisempi maku ja näyttävämpi kiille. Koristeeksi laittaisin vielä sitruunan kuorin suikaleita (sokerissa tai rommissa marinoituna) tai siihen keskelle voi koristella kokonaisella/puolikkaalla mansikalla missä on vielä vihreä osa tallella. Mun mielipide kuitenkin, mutta hienoja on kyllä joo! =D ;D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tini :) Toi sitruunankuori-idea on kyllä tosi hyvä...oot ihan oikeessa, se ois sopinu hyvin koristeeksi. Pitääks ne vaan marinoida vai keitätsä niit myös? Joo, hyytelösokria ois tosiaan voinu käyttää, mut unohdin ostaa sitä :) ens kerralla käytän sitä. Hei, kiitti ahkerasta kommentoinnista :D

    VastaaPoista
  3. No kun katoin et reseptissä oli puristettu sitruunamehua, kuorista voi käyttää hyväkseen niin miks heittäisi sitä pois? =D Kyllä niitä kuoria voi keittää myös sokerin kanssa jos et halua että siinä maistuu kitkerä makua. =D

    VastaaPoista
  4. Hhehe joo parempi ilman kitkerää makua! Kiitti :)

    VastaaPoista