keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Sushiseikkailu
Päätettiin veljen ja sen tyttöystävän kanssa tehdä kunnon sushikekkerit tänä viikonloppuna. Ennen olin tehnyt ainoastaan maki-susheja, mutta tällä kertaa kokeilimme myös Gunkan-makeja (nuo, missä on mätiä päällä), Ebi-susheja (katkarapupäälliset), tofu-susheja, Fuji no hana-susheja (nuo kukan muodossa olevat), Kaware futo maki-susheje (eli väärinpäin tehtyjä makeja) ja sake-susheja (lohipäälliset). Sushit ovat hienostunutta ruokaa ja melko helppotekoista, mutta niiden tekoon menee kyllä jonkin verran aikaa, jos ei ole tottunutta kättä. Tiesittekö, että jossain 
sushi-baareissa kokit muotoilevat sushipalat asiakkaan suunkokoon sopiviksi. Opetetaankohan tämäkin taito jossain kokkikoulussa? En valitettavasti ajatellut ottaa kuvia itse sushien valmistusprosessista, mutta yritän selittää mahdollisimman hyvin miten se tapahtuu ja kyselkää vaan jos on epäselvyyksiä. Meille tuli noita vähän liikaa…olisi riittänyt varmaan kymmenelle henkilölle, joten puolitan meidän käyttämät määrät. Ja makien sisään voi tosiaan laittaa ihan mitä haluaa, se mitä minä reseptissä mainitsen, on vain ehdotus. Ja ei kun rohkeasti vaan kokeilemaan!

n. 25 kpl
500 g sushiriisiä
6 rkl riisietikkaa
6 rkl jauhosokeria
1 tl suolaa
1 paketti norilehtiä
makimatto
Täytteet (esim) :
lohta (raakaa)
surimeja
tofua
tonnikalamajoneesia (eli tonnikalaa sekoitettu majoneesin kanssa)
jättikatkarapuja
kurkkua
avokadoa
mätiä
seesaminsiemeniä
wasabi
jne.

1. Keitä ensin riisi. Laita kattilaan vettä sen verran, että se ylittää riisin noin 2 cm. Kun vesi kiehuu, laita liesi pienelle ja kansi päälle. Älä avaa kantta vaan anna riisin valmistua höryn avulla. Tällä tavalla riisistä tulee oikean rakenteista niin, että se pysyy koossa sitä muotoilessa. Jätä n.15-20 min, kunnes riisi on tarpeeksi pehmeää. Ota pois liedeltä ja sekoita varovasti sekaan suola, sokeri ja riisietikka.
2. Maki : Aseta makimatto pöydälle ja norilehti sen päälle (sileä puoli alaspäin). Laita ohut kerros riisiä norilehden päälle niin, että alas jää noin 1 cm tyhjää tilaa ja ylös noin 3 cm. Levitä riisin keskelle esimerkiksi kurkun ja lohen siivuja (tai muita haluamasi aineksia). Kääri sitten maton avulla nori rulalle (ensin täytteen päälle ja sitten ympäri…mattoa vedetään samalla poispäin ja rullaa puristetaan hyvin). Kun rulla on valmis, leikkaa terävällä veitsellä siitä sopivan kokoisia paloja.
3. Väärinpäin olevat makit : Levitä muovikelmu makimaton päälle ja levitä siihen ensin kerros riisiä. Laita norilehti riisin päälle ja sen keskelle täytteet. Rullaa. Levitä sitten rullan päälle seesaminsiemeniä ja leikkaa paloiksi.
4. Sake-sushit : Muotoile riisistä suippo pala ja leita sen päälle sopivan kokoinen neliskulmainen lohisiivu. Voit tehdä saman esim jättikatkaravuilla ja tofulla. Voit kietoa ne ohueen norilehden palaan.
5. Gunkan-makit : muotoile riisistä pieni pyöreä pala. Leikkaa varovasti saksilla norilehdestä hieman riisipalaa korkeempi siivu. Kieri siivu riisipalan ympärille. Ripottele ylijäävään osaan esim. mätiä.
6. Tarjoa sushit soijakastikkeen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Oih mitä susheja! Täälläkin sushikekkerit suunnitteilla. Tuota tofua en olekaan ennen kokeillut, joten testiin ens kerralla:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) sushi on kyllä niin herkkua. Toi tofu oli munkin ensimmäinen kerta...oli hieman hankalaa paistaa kun se on aika haurasta..täytyy vain olla varovainen.

    VastaaPoista