keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Marokkolaista tunnelmaa ja herkullinen lammastajine


Lammasta tulee syötyä valitettavasti melko harvoin sillä se on sen verran hintavaa. Tänä viikonloppuna päätettiin, että ansaitsemme vähän hemmottelua, joten ostimme ison lampaan lavan. Olen jo pitkään halunnut kokeilla laittaa pohjoisafrikkalaista tajine-ruokaa ja nyt sitten vihdoin uskaltauduin. Marokossa ollessani tuli maistettua Marrakechin illassa tätä herkullista ruokaa, mutta itse-tekemä on kuitenkin aina parempaa. Suosittelen muuten kaupunkilomaa Marrakechiin. Itse rakastuin tähän kaupunkiin…se oli niin erilainen kuin kaikki mitä olin siihen asti nähnyt ja siellä oli niin lämmin ja elävä ilmapiiri. Ainoa äsyttävä asia oli myyjät ja muut henkilöt, jotka tekevät kaikkensa, jotta veisivät rahasi. Hyvin nopeasti opin, miten siellä pitää käyttäytyä, jotta jätettäisiin rauhaan : ei saa näyttää turistilta..pitää kävellä määrätietoisesti ja käyttäytyä kuin olisi kotonaan. Se oikeasti toimii ! Niin, ja palatakseni tajineen, jotta tämän ruoan tekisi korrektisella tavalla, pitäisi käyttää tajine-pataa, eli savipataa, jossa on kartiomainen kansi. Itseltäni ei tällaista vehjettä löytynyt, joten piti käyttää ihan perusmenetelmiä. Haudutin lihaa noin 3 tunnin ajan ja siitä tuli aivan ihana mureaa..ei tarvinnut lähes ollenkaan pureskella. Etsin netistä useamman tajine-reseptin, yhdistelin ja muuntelin niitä makuni mukaan ja…tadaam…ihanan herkullinen tajine !

5 annosta
1 lampaan lapa (n. 1 kg)
3 rkl öljyä
3 tl paprikajauhetta
2 tl korianterijauhetta
3 tl kurkumaa
2 tl kuminaa (jauheena)
2 tl kanelia
ripaus kardemummaa
2 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala raastettua tuoretta inkivääriä
1 porkkana
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
4 dl lihalientä
2-3 rkl tomaattitahnaa
1-2 dl tomaattimurskaa
kuivattuja aprikooseja ja luumuja
1 tl hunajaa
korianteria (tuoretta)
mantelilastuja
persiljaa (tuoretta)
couscousia

1. Leikkaa liha noin 2x2 cm kuutioiksi ja laita palat pakastinpussiin. Lisää pussiin lihan seuraksi myös öljy, kumina, kurkuma, paprikajauhe, korianterijauhe, kaneli, kardemumma, suola ja sitruunamehu. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

2. Paloittele vihannekset ja hienonna sipulit. Paista niitä yhdessä parin minuutin ajan ja laita sitten sivuun odottamaan. Ruskista sitten lihapaloja (isossa paistinpannussa, jossa on kansi) parin minuutin ajan ja kaada sitten päälle, tomaattitahna, tomaattimurska ja lihaliemi. Lisää myös hunaja. Laita liesi pienelle ja anna hautua kannen alla noin kolmisen tuntia (jos haluat, että liha on mureaa).

3. Noin 2 ½ h jälkeen, lisää sekaan myös kuivatut hedelmät ja esi-paistetut vihannekset. Nosta lämpöä hieman. Jätä vielä noin puolisen tuntia. Lisää lopuksi sekaan korianterinsilppu ja suolaa, jos on tarve. Koristele persiljasilpulla ja mantelilastuilla.

4. Tarjoa couscousin kanssa. Valmista se näin : laita astian pohjalle haluamasi määrä couscousia, esim 5 dl ja kaada päälle kaksinkertainen määrä kiehuvaa vettä tai kasvislientä, eli 10 dl. Peitä astia kannella ja jätä pari minuuttia, kunnes couscous on turvonnut.

Sieltä löytyy kuivattuja hedelmiä kaikkiin makuihin!

Minttuteetä ja baklavaa illalliseksi :)


Souk- marokkolaisista toreista ei värit puutu!

Marrakechin illat ovat täynnä elämää.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti