keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Punaviinissä haudutettua karitsanpotkaa ja röstiperunoita


Ihanaa, kesä on vihdoin tulossa ! Vuoden ensimmäiset auringon-otot on otettu ja nyt kehtaa sitten vihdoin laittaa hameenkin päälle. Tekisi niin mieli lähtee jonnekin etelään matkalle, mutta tänä kesänä on niin paljon koulutöitä etten varmaankaan ehdi lähteä yhtään minnekään. Suomeakin on sen verran ikävä, että olisin iloinen jo Suomen-matkastakin J Suomen kesässä parasta on ehdottomasti luonnon paljous ja vihreys, järvessä uiminen, sauna (saunakaljaa en maininnut sillä se ei ole ihan mun juttu) ja makkaran paisto haha. Ei voi mitään, mistään muualta ei vaan yksinkertaisesti löydä samaa kesätunnelmaa.
Nyt tuli kylläkin laitettua vähän talvista ruokaa, mutta kun olen jo niin pitkään halunnut kokeilla tällaista reseptiä. Murean lihan salaisuus on kärsivällisyys…mitä enemmän lihan antaa hautua, sen parempaa siitä tulee. Minä jätin sen noin kolmeksi tunniksi ja tosi hyvää tuli. Lihan tarjosin röstiperunoiden kera. Röstiperunat voi paistaa pannulla, mutta itse tein ne uunissa turhan rasvan välttämiseksi. Kannattaa kokeilla.

2 henkilölle
2 karitsanpotkaa
suolaa, pippuria
n. ½ l punaviiniä
3 dl lihalientä
2 dl tomaattimurskaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
kämmennellinen pieniä salottisipuleja
3 porkkanaa
muutama timjaminoksa
1 tl rosmariinia
1 laakerinlehti
1 rkl hunajaa
1 rkl ruskeaa sokeria
1 chili
2 tähtianista
3 neilikkaa
persiljasilppua

1. Kuumenna isossa teflonkattilassa muutama rkl öljyä. Ruskista lihapaloja kaikilta puolista. Suolaa ja pippuroi lihat. Lisää hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä kokonaiset kuoritut salottisipulit ja paloiteltu chili. Ruskista niitä hieman.

2. Kaada päälle nesteet niin, että liha peittyy lähes kokonaan. Lisää kaikki loputkin aineet paitsi ei vielä porkkanapalat eikä persiljasilppu.

3. Anna hautua n. 3 h (pienellä lämmöllä). Kun jäljelle jää noin 1 h, lisää porkkanapalat. Lisää ihan lopussa persiljasilppu ja jätä osa koristeluun.

Perunarösti kahdelle
n. 200 g jauhoisia perunoita
20 g voisulaa
1 muna
suolaa, pippuria
n. 1 dl juustoraastetta

1. Kuori ja raasta perunat (raastimen suurimman reiän puolella). Aseta perunaraaste puhtaan kankaanpalan keskelle ja purista kankaan avulla raasteesta pois ylimääräinen neste.

2. Laita raaste astiaan ja sekoita kaikki loputkin ainekset mukaan.

3. Muotoile seos noin neljään pihvin muotoiseen osaan ja paista öljyssä teflonpannulla, kunnes ruskistuvat. Voit myös tehdä niin kuin minä, eli muodosta seoksesta neljä pihviä uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista uunissa 190 °C :ssa noin 30-40 min, kunnes saavat ruskistuneen, rapean pinnan.


3 kommenttia: