tiistai 11. kesäkuuta 2013

Lihapullat belgialaisittain


Hirveä kiire on ollut ! En ole ehtinyt melkein ollenkaan kokkaamaan ja se on hyvin surullista :D Enää kaksi viikkoa ja kesäloma vihdoin alkaa…odotan sitä innolla. Minulla on jo todella iso odotuslista erilaisia ruokia varten, joita aion valmistaa lomalla…erityisesti jälkiruokia J Kaiken kiireen keskellä, ehdin kuitenkin väsäistä tällaisia belgialaisia lihapullia, tai pikemminkin Liègin lihapullia. Normaalisti näihin käytetään tällaista http://www.sirop-de-liege.com/fr, mutta Suomesta ei sitä valitettavasti löydy, joten me voimme korvata sen toisella hedelmäperäisellä makealla seoksella, kuten luumuhillolla.

n. 10 isoa lihapullaa

600 g jauhelihaa
kaksi murennettua leipäviipaletta (ilman reunoja)
1 rkl maitoa
1 muna
2 salottisipulia
hienonnettua persiljaa maun mukaan
1 tl suolaa
pippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta

Kastike
7 dl tummaa kaljaa
1 dl lihalientä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 rkl luumuhilloa
2 rkl etikkaa
1 laakerinlehti
suola, pippuri
silputtua persiljaa

1. Sekoita leivänmurut maidon sekaan. Lisää sitten mukaan liha, hienonnetut salottisipulit, muna, persiljasilppu ja mausteet. Sekoita hyvin. Muodosta uunipellille, leivinpaperin päälle lihapullia. Paista niitä 200 °C :ssa n. 40 min.

2. Valmista tälla aikaa kastike.Kuullota sipulia pari minuuttia, lisää valkosipuli ja paista vielä puolisen minuuttia. Lisää kaikki loput ainekset ja anna keittää keskilämmöllä siihen asti kun lihapullat ovat valmiita.


3. Kun lihapullat ovat saaneet hieman väriä, ota ne pois uunista ja laita kattilaan kastikkeen sekaan. Keitä niitä vielä puolisen tuntia aina silloin tällöin käännellen. Jos kastike on liian löysää, voit lisätä vehnäjauhoja tai Maizenaa sen paksuuntamiseen. Tarjoa esimerkiksi oikeiden belgialaisten ranskalaisten kera (eikä pastan, niin kuin minä).

6 kommenttia:

  1. :D mmm hyvää oli...mutta todella täyttävää...ei ihan kesäruokaa.

    VastaaPoista
  2. uskon.. mutta voisin kuvitella kuinka hyvää se on.. :D mulla on taas semmonen käsitys että keällä syödään paljon lihaa?? =))))

    VastaaPoista
  3. No joo...grillilihaa joo tosiaan, makkaroita ja muuta, mutta mä ite yritän vähentää lihan kulutusta kesällä ja tyytyä kevyempiin vaihtoehtoihin. Haha mutta ihan sama...ruoka mikä ruoka..niin kauan kuin se on hyvää, ihan sama milloin sitä syö :D

    VastaaPoista
  4. ui jui jui.. kokeilin tänään sun reseptillä, mutta jouduin vaihtaa etikasta punaviinietikkaan, luumuhillosta mustaherukkahyytelöön, mutta toimii hyvin. Mulla ei ollu ranskalaista, eikä pastaa, joten käytin ihan basmatiriisiä. Oli kyllä herkullista. Kiitti vielä kerran reseptistä! :D :D

    VastaaPoista
  5. Oi kiva kuulla :)! Hyvä, että toimi..eihän noi raaka-aineet oo nii justiinsa..niin kauan ku korvaa jollakin samantapaisella.

    VastaaPoista