sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kotitekoiset lammas-hampurilaiset


Viikonloput ovat herkuttelu-aikaa. Vaikka viikolla yritänkin panostaa terveelliseen ruokavalioon, viikonloppuna se ei ole niin tarkkaa. Minun on jo pitkään tehnyt mieli kunnon kotitekoisia hamppareita ja tänään löytyi niille sopiva hetki. Halusin tehdä hieman tavallisesta poikkeavia pihvejä ja valmistin itämais-tyylisiä-pihvejä näiden hampurilaisten seuraksi. Kaiken valmistamiseen menee kyllä jonkin aikaa, mutta on todellakin vaivan arvoista.

Sämpylät (8 kpl)
2dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
2 rkl sokeria
2 tl kuivahiivaa
1 muna
½ dl sulaa voita/öljyä
8-9 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
muna, seesaminsiemeniä (päälle)

1. Sekoita yhteen vesi, maito, sokeri ja kuivahiiva ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan.

2. Kaada jauhot isoon kulhoon, lisää suola ja voisula. Nypi voi jauhojen joukkoon. Riko muna erillisessä astiassa ja lisää se jauhojen joukkoon. Lisää myös hiivaliemi ja sekoita kaikki yhteen. Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuutin ajan (mitä pidempään, sen parempi). Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella. Taikinan kuulu olla elstista ja pehmeää.

3. Anna taikinan kasvaa lämpimässä paikassa 1-2 tuntia. Jaa se sitten 8 osaan ja muodosta niistä pullia. Aseta sämpylät pellille leivinpaperille ja anna vielä kasvaa noin tunnin ajan.

4. Voitele sämpylät vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä.

5. Paista 200°C :ssa uunin keskiosassa noin 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja leikkaa sämpylät kahtia hampurilaisia varten.

Pihvit (n. 6 kpl)
500 g lampaanjauhelihaa
1 dl kermaa
2-3 rkl korppujauhoja
n. 5 kuivattua abrikoosia (hienonnettuna)
tuoretta korianteria (hienonnettuna)
3 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuminaa
½ tl kurkumaa
1 tl suolaa
pippuria
1 rkl ketsuppia
1 kananmuna

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja pehmennä niitä parin minuutin ajan pannulla.

2. Lisää kerman joukkoon korppujauho ja anna imeytyä parin minuutin ajan.

3. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Muodosta seoksesta pihvejä ja paista molemmin puolin pannulla (noin 2 minuuttia/puoli).

Lisäksi
Tulinen majoneesi
Tomaatti
Cheddar-juusto
Karamellisoitu sipuli

1. Tulinen majoneesi : Sekoita majooneesiin haluamasi määrä tulista kastiketta.

2. Karamelisoidut sipulit. Pehmennä sipuliviipaleita voissa keskilämmöllä noin 20 minuutin ajan. Lisää loppuvaiheessa hieman suolaa ja pippuria sekä hunajaa ja paista vielä pari minuuttia.

3. Kokoa hampurilainen esimerkiksi näin : ensin kastike, sitten tomaatti, pihvi, cheddar-juusto ja sipuli.


4 kommenttia:

  1. Herkulliset hampurilaiset! Ja hatun nosto itse tehdyistä sämpylöistä. Täytyisi joskus itsekin toimertua leipomaan itse hampurilaissämpylät.:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) minäkin olin vähän laiska niiden suhteen ja siksi kestikin niin pitkään tämän resptin postaus...mutta kannattaa kokeilla, on tosiaan vaivan arvoista :)

    VastaaPoista
  3. Itsetehdyt hampurilaissämpylät ovat minullakin kokeilulistalla. Viime kesänä tein jo itse hotdog -sämpylät. Eipä tule enää niitä ostettua kaupasta valmiina, tosin harvoin (jos koskaan) niitä muutenkin tulisi ostettua.

    Tosi herkullisen näköistä. Tuli hirmuinen nälkä.:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos :) tiedän onnistuuneni kun reseptini tekee nälkäiseksi :D Onhan niissä jonkin verran tekemistä, mutta ovat tosiaan paljon parempia kuin kaupan hampparit. Hot-dog sämpylöitä en ole koskaan tehnyt, mutta eiköhän niidenkin vuoro jossain vaiheessa tule!

    VastaaPoista