lauantai 9. maaliskuuta 2013

NY cheesecake ja muistoja NY-matkalta






Muutama vuosi sitten lähdimme hyvän ystäväni kanssa New Yorkiin viikon matkalle meidän kymmenvuotisen ystävyyden kunniaksi. Se oli meidän molempien ensimmäinen kerta USA :ssa ja ystäväni oli uneksinut vuosikausia sinne menemisestä. En ikinä unohda sitä hetkeä kun tulimme metrosta ulos ja näimme ympärillämme isoja pilvenpiirtäjiä. Kaikki elokuvien NY-kliseet heräsivät henkiin…kiireiset bisnesmiehet, hot-dog-myyjät central parcissa, koripalloa pelaavat latinot, keltaiset taksit…Kaupunki oli juuri sellainen kuin olimme kuvitelleetkin sen olevan. New Yorkin monikulttuurisuus oli aivan uskomaton. Siellä ei tullut ollenkaan « ulkomaalainen »-olo sillä alunperin suurin osa new yorkilaisita ovat siirtolaisalkuperää. Tätä monikulttuurisuutta edustavat kaupunkiin perustetut yhteisöt kuten « Little Italy », « China town » ja « Little Ukraine ». Valitettavasti yksi viikko oli ihan liian lyhyt aika tutustakseen kaupunkiin hyvin. Me kävelimme koko viikon ajan jatkuvasti ja meidän molempien jalat turposivat siitä. Apteekissa meille sanottiin, että kyse on « turistien taudista ». Me päätimme meidän matkamme juhlavasti hienossa ranskalaisessa ravintolassa…en ole koskaan syönyt yhtä hyvää ruokaa !
NY-cheesecake:iä en USA:ssa valitettavasti maistanut. New yorkilaisten mukaan ainoat oikeat NY-cheesecake :it löytyvät vain heiltä…joo..loogista :) minun kotona tekemästäni kakusta tuli kuitenkin oikein hyvää. Minä tarjoilin sitä marjakastikkeen kera mut oikea NY-cheesecake syödään ilmeisesti yksinkertaisena, ilman mitään sen päällä.  Have a really nice day everybody and enjoy :)

 Pohja :
250 g digestive-keksejä
100 g voita
1 rkl sokeria

Täyte :
800 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2½  dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
½ tl suolaa
3 kananmunaa
1 sitruunan mehu

Vadelmakastike :
vadelmia (esim. 200 g)
sokeria
vettä

1. Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita keksimurska ja sokeri keskenään ja sekoita sitten voi hyvin niiden joukkoon. Vuoraa irtoreunainen vuoka (halkaisia n.25 cm) leivinpaperilla ja painele keksiseos tasaisesti sen pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin sillä aikaa kun valmistat täytteen.
2. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma keskenään ja lisää sitten loputkin ainekset. Sekoita hyvin ja lisää seos vuokaan keksipohjan päälle.
3. Aseta folio vuoan päälle. Paista kakkua 170 °C :ssa uunissa 1½ h ajan, kunnes kermajuustoseos on jähmettynyt. Sammuta uuni ja ota folio pois kakun päältä. Jätä kakku vielä parin tunnin ajan jäähtyvään uunin. Vältä turhaa uunin oven avaamista, jotta lämpö ei karkaa.
4. Kun juustokakku on valmis, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Tarjoa kylmänä.
5. Murskaa vadelmat mikserillä. Lisää sokeria makusi mukaan (esim 1 rkl per 200 g vadelmia). Jos kastike on liian paksua, lisää hieman vettä sekaan. Tarjoa kastike juustokakun lisänä.  


4 kommenttia:

  1. Nam nam, tää pääsee nyt testiin pääsiäisen kunniaksi! :)
    Terkuin, Iida

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla :) kerrohan sitten että miten meni!

    VastaaPoista
  3. Oi, tuli ihan sika hyvää! :)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla :) hyvä kun resepti oli tarpeeksi selvä

    VastaaPoista